O výrobě nástrah a návnad

Články které poodkrývají výrobu návnad a nástrah na úspěšný lov ryb

Jemně mletý korek - Použití v návnadách + recept na popup boilies
  • Co je jemně mletý korek: Jemně mletý korek je používaný v rybářství jako složka pro výrobu boilies, které slouží jako návnada pro ryby. Tento typ korku je vyráběn ze stromů korkovníku, který se pěstuje převážně v jižní Evropě.
  • Vlastnosti jemně mletého korku: Jemně mletý korek je lehký a plný vzduchových bublin, což zvyšuje jeho flotabilitu - schopnost plavat. Má také vysokou absorpci vody, což znamená, že dokáže udržet svou hmotnost i při namočení. Tyto vlastnosti dělají z jemně mletého korku ideální složku pro výrobu boilies, které se mají držet na hladině a přitahovat pozornost ryb.
  • Výhody použití jemně mletého korku: Jemně mletý korek nabízí řadu výhod pro výrobu boilies. Jeho lehká a flotabilní povaha zajišťuje, že boilies zůstanou na hladině, což je důležité pro přilákání ryb. Navíc, absorpce vody znamená, že boilies zůstanou hydratované a atraktivní pro ryby.
  • Neutrální vyváženost boilies: Použití jemně mletého korku v boilies v nižším množství pomáhá udržet koule neutrálně vyvážené. To znamená, že se boilies nepotápějí ani neplavou na hladině, ale drží se stále ve stejné hloubce, respektivě při průjezdu ryby nebo v mírném proudu aktivně pracují.

Recept na nejobyčejnější plovoucí boilies s jemně mletým korkovým práškem:

Potřebné suroviny:

  • 300 g mouky (ideální sójová 200 a hladká pšeničná 100)
  • 100 g jemně mletého korkového prášku
  • 50g sušeného mléka
  • 50 g proteinového koncentrátu (například syrovátkový protein)
  • 50 ml oleje
  • 30 g cukru
  • cca 5 Vajíček
  • Voda - decentně na zvlhčení při dosahování správné konzistence, nemusí být ani nutná.
  • Esence nebo příchutě dle výběru
  • Konzervant - třeba glycerol a 20% sorban draselný 3 ku 1. celkem asi  30ml.

Suché složky smícháme. Mokré a vejce rozmixujeme opatrně v mixéru. Vypracujeme těsto, uděláme kuličky a vaříme ve vodě (cca 2 minuty), nebo v páře (15 minut). Můžeme kombinovat barviva a esence. Po uvaření nechte vysušit.

 

V některých případech mohou být nutné drobné úpravy množství jednotlivých surovin a času vaření, aby bylo dosaženo nejlepšího výsledku. Je o způsobeno rozdílnou kvalitou používaných surovin, velikosí vajec atd.

Jak na výrobu POP-UP směsi

 Není nic jednoduššího než si koupit hotové popky. Samozřejmě můžete i u nás :-). Kdo ale chce trochu ozvláštnit hotovou popku nějakou vlastní specialitou (barevný pepř, mletá paprika, nebo třeba halibut moučka), může si zakoupit hotovou pop-up směs, kde jen dodáte mokrou část směsi a popku uvaříte. Někdo chce ale jít ještě dál a vyrobit si pop-up směs sám. No a o vlastní směsi je tento článek.

Ve spráně vyvážené směsi je nutné vyvážit 3 základní složky:

  • Odlehčovací prvek
  • Balast
  • Atraktor

Odlehčovací prvek je ta část, kvůli které popka plave. Nejjednodušší je použít velmi jemně mletý korek. Ten je snadno dostupný v drcené formě. Drcený lze použít také, ale struktura popky není hezky hladká. Pokud korek hezky nameleme, struktura je hladká a jemná. Nevýhodou korku je jeho barva, na běžné popky to nevadí, ale jakmile chceme docílit velmi světlé směsi, především pro výrobu fluo verze, musíme použít bílý odlehčovač. Prakticky jedinou možností je použít microballons, neboli také glassbubbles. Mikroskopické duté kuličky mnohem lehčí než voda. Do směsi stačí asi 10%. Díky tomu bude směs funkční a světlá.

Balast - Zde potřebujeme lepivou světlou složku, které drží celou popku pohromadě. Balastu je v popce okolo 50%. Vhodné je použít gluten, případně pšeničnou hladkou mouku, sušená vejce (do 5%), a albumin - sušený bílek.

Atraktor - aby popka byla pro rybu atraktivní, je vhodné použít složky na bázi mléka. Vhodné je sušené mléko, syrovátkový protein a směsi kaseinů, poměr ovlivní i výslednou cenu směsi.

Mokrá část je možná různě obměňovat, ale základ je zhruba následující na 100g.

  • Olej 10-15ml
  • Vajíčko 1x
  • Glycerol čistý 10ml - ideálně smíchat s konzervantem (sorban draselný je fajn)
  • esence cca 10ml - dle intenzity
  • Barvivo - dávkování dle kvality barviva, počítejte 5-10g u fluo verze dle požadovaného odstínu

Dobrá rada: nechte si trochu suché i mokré části bokem, ať můžete směs doladit dle potřeby, těsto by mělo být měkké a vláčné. Dobré je použít rollbal a na vytlačování pistoli na silikon. V malém ale můžeme kuličky vyválet v dlani. 

Vaření je možné ve vodě (max 90 vteřin u průměru okolo 15mm, menší méně), nebo v páře, zde okolo 8-12 minut. Popky je nutné důkladně vysušit, lze to i v sušičce ovoce. Pro zvýšení atraktivity je dobré dát ještě kapku či dvě esence do kelímku, kde je poté skladujeme.